Followers

Wednesday, 28 August 2013

Wahai para dai'e sedarlah.

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.
Segala puji kepada Sang Pencipta yang masih mengurniakan nafas buat diri yang kerdil ini.
Bermohonlah kepada Sang Pencipta tanpa mengenal erti penat dan lelah agar hidup disuburi dengan bunga-bunga keimanan.
Hiduplah kita di dunia ini sebagaimana firman Allah SWT dalam surah Al-Zariat 51: Ayat 56.
" Dan tidaklah aku jadikan jin dan manusia kecuali untuk mereka mengabdikan diri kepadaku".

Apa ertinya aku jadi dai'e?
Soalan ini sering kali bermain di fikiranku,
Bila aku tanyakan pada diri ini,
Apakah layak aku hendak mengelarkan diri seorang dai'e kalau aku tidak memanfaatkan segenap isi dan ruang untuk aku menjalankan tugas sebagai seorang dai'e?
Wahai diri. Renungilah apa itu erti dai'e?

Sudah lama jari jemari ini berehat dari menjalankan tugasnya, 
Di kesempatan ini terdetik hati yang kecil ini untuk meluahkan betapa syukurku pada Illahi kerana aku dilahirkan dalam islam. 
Betapa beruntungnya dilahirkan dalam islam, satu nikmat yang paling besar dan indah dari Allah SWT.

Di sepanjang tempoh cuti semester,  bertuah kerana dipilih oleh Allah SWT untuk mengikuti satu program yang diadakan khas untuk para pelajar orang asli yang baru menganut islam.
Subhanallah, mereka ibarat kain-kain putih yang sangat suci dan bersih bila dibandingkan dengan diriku,  mereka jauh lebih suci.


Taklimat Pengarah Program


Khusyuk mendengar taklimat

Peserta dari kalangan OA

First time mengikuti program sedemikian, rasa teruja untuk mengenali mereka, setiap FC mendapat 2 @ 3 adik angkat.
Kehadiran kami amat diterima baik oleh mereka, mudah untuk mendekati mereka apabila KASIH SAYANG yang kita taburkan pada mereka.

Semua FC diamanahkan untuk mengajar mereka amali solat iaitu memperbetulkan bacaan, gerakan dalam solat dll.
Apa yang kami perlu tekankan adalah bacaan wajib dalam solat agar mereka dapat ingat berbanding ajar semua tetapi menyukarkan mereka.
Mereka adalah saudara baru jadi cara pendekatan pun jangan terlalu memaksa.
Biarkan mereka rasa bahawa islam itu mudah.

Alhamdulillah, apabila disoal rukun iman dan islam mereka memang ingat jika hendak dibandingkan dengan ramai lagi pelajar melayu yang masih tertukar dan tidak ingat dengan kedua-dua rukun tersebut.
Aku merasakan program sebegini harus dilakukan juga kepada pelajar melayu yang memang dari kecil lagi sudah islam tapi bacaan dalam solat masih lagi tidak ingat.

Kalam kali ini diakhiri dengan sepotong ayat Al-Quran yang indah ini buat renungan pada diriku dan juga para sahabat di luar sana.

Firman Allah dalam surah Al Hujurat ayat 13:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu sama lain. Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih takwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam Pengetahuannya (akan keadaan dan amalan kamu).




Sunday, 24 March 2013

Ukhwah Fillah Itu Indah


Alhamdulillahi rabbil alamin…
Syukur  ku panjatkan berkali-kali  kepadaMu  Ya Rabbi kerana hambamu yang hina ini dapat lagi bernafas di muka bumiMU  ini Ya Allah..
Sudah lama tangan ku berehat dari update blog..
Tetapi baru-baru ini, terdetik untuk menulis mengenai  PERSAHABATAN ..
Itulah.. di sebalik kita seronok bersama sahabat-sahabat kita tetapi ada yang diuji persahabatannya..
Ok..ni  apa yang ingin ku sampaikan pada sahabat-sahabat yang ana sayangi kerana Allah SWT..
Semoga ianya bukan hanya terlafaz di bibirku tetapi InsyaAllah jua di hatiku..

Dalam hidup ni,kita kena pandai pilih sahabat...bukan 'kawan' tapi 'SAHABAT'... Kawan ada dimana-mana tetapi sahabat sangat sukar dicari.... Sebab apa? Bagi ana, kawan adalah orang yang kita kenal, yang ada bersama kita ketika kita senang dan gembira... Tetapi SAHABAT, sentiasa ada disamping kita dikala kita susah, senang, kaya, miskin, sedih, gembira, dan dalam semua keadaan...Setuju?

Kalaulah kita diberi peluang untuk mencipta seorang SAHABAT, mesti kita nak yang baik-baik aje pada sahabat kita tu kan? Kita mesti nak sahabat yang :

- memahami hati kita
- tolong kita diwaktu susah
- menjadi tempat kita luah dan kongsi perasaan
- boleh pimpin kita ke syurga
- boleh tegur kita jika kita buat salah
- tidak pernah mengguris hati dan perasaan kita
- dan macam-macam lagilah... Betul?

Kalau aku pun, aku juga mahu sahabat sebegitu... Tapi, cuba kita fikir balik, layakkah kita mendapat sahabat yang macam tu?
Kita nak sahabat yang memahamai kita, tapi kita fahamkah perasaan kawan kita?
Kita nak sahabat yang sentiasa boleh tolong kita, tapi kita selalukah membantu kawan kita?
Kita nak sahabat yang tidak mengguris hati kita, tapi kita jagakah hati dan perasaan kawan kita?

Tapi ingatlah teman-temanku.. Manusia memang takkan pernah sempurna kecuali Nabi Muhammad SAW yang maksum..

Andai seorang sahabat membuat kesalahan atau kita melihat perilaku yang tidak elok mengenainya..

Jangan.. jangan sesekali kita memandang dari sudut yang tidak elok tersebut wahai teman-temanku..
Tetapi.. Pandanglah dari sudut kebaikannya.. Mungkin ada yang kita terlepas pandang tentang keelokkan yang ada dalam diri teman-teman kita..
Kita sendiri juga tidak pernah sempurna yang memang tidak pernah mampu untuk memuaskan hati semua orang..
Tapi kita berusahalah untuk menjadi yang terbaik di kalangan yang terbaik..
Semoga kita tergolong dalam golongan yang mendapat naugan Allah SWT iatu
Di hari yang tiada naungan melainkan perlindungan Allah, terdapat 7 golongan manusia yang mendapat perlindungan hebat di padang mahsyar.

 

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Tujuh golongan manusia yang akan diberi perlindungan oleh Allah dalam naungannya di hari yang tiada naungan melainkan perlindungan Allah itu sendiri iaitu: Imam (pemimpin) yang adil, pemuda yang sentiasa beribadat kepada Allah, lelaki yang hatinya sentiasa terpaut dengan masjid, dua orang yang saling cinta mencintai kerana Allah di mana keduanya berkumpul dan berpisah kerana Allah, seorang lelaki yang diajak oleh wanita rupawan serta berkedudukan tinggi untuk melakukan zina, lalu ia menjawab, "Aku takut kepada Allah", seseorang yang bersedekah dengan sesuatu sedekah lalu menyembunyikan sedekahnya itu sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang dibelanjakan oleh tangan kanannya, seseorang yang mengingati Allah di tempat yang sunyi lalu mengalir air matanya."

(Riwayat Abu Daud, Tirmidzi dan Ibnu Majah)


Jadi di sini berkasih sayanglah kita kerana Allah SWT..
Bertemu dan berpisah biarlah kerana ALLAH...


Ukhwah yang dibina antara teman, Biarlah seperti seutas tasbih,
Ada awal,  Tiada penghujungnya,
Dicipta untuk mengingatiNYA, Dibahagi untuk cintaNYA, Diratib demi redhaNYA.

Wallahua'lam..

Semoga apa yang dikongsikan ini mendapat redha dari YANG MAHA ESA dan semoga kalian mendapat manfaat...


Friday, 22 February 2013

Bicara Siswi Special



Hari Jumaat merupakan penghulu segala hari..

Hadis Rasulullah SAW yg diriwayatkan Abu Hurairah berkenaan peghulu hari, bermaksud: " Jumaat dinamakan sebagai 'Sayyidul Aiyam' iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari)


Jom baca al-Kahfi jugak kawan-kawan..

Daripada Umar berkata: Nabi SAW telah bersabda: "Sesiapa yg membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat maka bersinarlah cahaya daripada bawah kakinya hingga ke langit. Untuknya cahaya di hari kiamat dan diampunkannya antara dua Jumaat." 
Hadis Riwayat Ibnu Katsir...

Kat USIM biasanya akan ada bicara siswi pada setiap hari jumaat.. 
Hari ni special punyer bicara siswi..



Syukur kepadaMu Illahi dan selawat kepada Junjungan besar Nabi Muhammadad SAW ku panjatkan..
Alhamdulillah... ari ni jugak dapat menghadirkan diri di majlis ilmu iaitu Bicara Siswi yg menenangkan dan mendamaikan jiwa dan hati yg resah dan kosong ini dengan alunan lagu-lagu nasyid...
Ketenangan dan kedamaian yg ku rasakan ini sangat bermakna.. 
Ramai siswi yg hadir dan memenuhi DKF 2.1 FPQS..
Yelah... ni first bicara siswi dalam semester baru..
Semua rindu kat Bicara Siswi..

Wah.. Special tol bicara siswi hari ni after majlis dibuka dengan ummul furqan al-Fatihah dan asma al husna
 ada persembahan istimewa dari akak-akak MPP..
Terbaiklah MPP..
Akak-akak MPP banyak bagi semangat kat adik-adik terutamanya tentang turun naiknya result.. 
Bagi yg naik resultnya kekalkan.. yg turun pulak jgn berputus asa usaha lagi..
Ada hikmah di sebalik semua yg berlaku..
So.. la tahzan.. 


Antara kata-kata yang membuatku tertarik dari akak MPP  iaitu manfaatkan ruang-ruang yang ada.. kita datang kat USIM ni bukan untuk belajar je..
Jadi tak semestinya sibuk tak boleh berjaya.. 
Kadang-kadang kalau kita fikir Adakah Masa Kita Berkat? Sibuk tidak menjadi penghalang untuk berjaya sebab kalau sibuk kita tidak akan ada masa untuk melakukan perkara yg tidak berfaedah..
Nilah antara kata-kata yg ana suka.. hehe
So kawan-kawan manfaatkanlah masa kita dengan mengisinya dengan majlis ilmu dan perkara2 berfaedah yg lain..

Selepas kata-kata semangat dari akak-akak MPP.. dyeorg suruh kiteorg pejam mata dan pandang belakang.. 
Lepas bukak mata je.. 
Jeng-jeng..
Lebih kurang macam nilah kek coklatnya..
Kek coklat yang terhidang depan mata kiteorg.. 
Terharunya.. Nilah yg special dyeorg ckp.. 
Alhamdulillah.. dapat jugak merasa kek yg akak-akak buat.. 
Seorang demi seorang disuap.. 
Memang special.. Selapas kek disuap maka tamatlah acara untuk hari ini.. 
InsyaAllah.. bicara siswi setiap hari jumaat.. jgn lupa tau kawan-kawan... 

Akhir kalam..
Jadikanlah dunia ini medan untuk beramal. Hidup di dunia hanya sekali sahaja. Ahli hukama ada berkata, " Dunia adalah tempat beramal tiada balasan, dan akhirat adalah tempat balasan tiada amal. Oleh itu beramallah kamu di tempat yang tiada balasan semoga kamu berbahagia di tempat yang tiada amal."

Orang beriman tidak mengenal letih, putus asa dan kecewa dalam melakukan kebaikan dan meninggalkan kejahatan. Dunia tempat bekerja bukan tempat rehat. Oleh itu kita mesti gigih melaksanakan amal soleh, memperbanyakkan amal ibadah, meningkatkan ilmu fardu ain dan menyampaikannya, berdakwah dan berjihad di jalan Allah s.w.t.

Semoga apa yg dikongsikan ini mendapat redha dan kalian mendapat manfaat..










Wednesday, 13 February 2013

Khas buat adik-adik STAM


Alhamdulillah.. dah sampai pun kampung selepas menempuhi perjalanan dgn menaiki tren selama
 9 jam..
Balik je kampung hujan.. Tapi hujan tu Rahmat dari ALLAH.. Jadi kita jangan bersungut..


Setiasalah menjadi orang yang mensyukuri dengan segala nikmat dan rahmat dariNYA..

Apa ye yang ana nak kongsi pada kali ini..
Ana ni jenis orang yang tak boleh duk diam.. balik je kampung ade je kerjenye yang nak dibuat..
Hehe.. buat2 sibukkan dirilah kononnya.. 
Kalau ana duk diam je ana akan rasa kosong.. kosong..

Satu hari ana dapat mesej daripada seorang rakan yg menyuruh ana dan rakan2 yang lain pergi ke sekolah menengah ana dahulu..
Wah.. masa tu gembiralah coz orang yg suka busykan diri dapat 1 kerja gitu..
Tapi ana pikir.. Apa yang nak dibincangkan.. mcm formal je.. ermmm…
Xpe2.. tunggu punyer tunggu sampailah hari tersebut..
Rupe2nyer ustazah kiteorg nak Persatuan Tingkatan Enam 2011 (PERTINAM 11) mengadakan 1 program utk budak2 form 6 yg akan amik STAM pada taun ni..

Taun lepas result STAM menurun..  Ustazah xnak bdk2  STAM 2013 rase down dengan pencapaian sekolah past year so kiteorg kene bt 1 program like mentor mentee lah lebih kurang..
Kononnya result STAM 2011 gempaklah gitu.. tapi gempakkah???
Ermmm.. tibe2 terlintas kt hati layakkah aku untuk menjadi mentor???
Layakkah aku???

Rabbi yassir wala tuaasir ya karim..
Ya Allah, permudahkanlah segala urusan hamba jangan sukarkannya..
LAYAK atau TIDAK LAYAK??

Bukan itu yang menjadi masalahnya… Yang penting, nasihat ana buat diri ana..
ALAWIYAH.. kau kena lakukan yang terbaik.. jgn kau pandai ckp je kat budak2 ni tapi kau juga mesti menjadi mentor buat diri kau sendiri… Usaha dan jgn pertikaikan layak atau x??
InsyaAllah, program akan berlangsung pada 13 FEB..

Menjadi seorang pelajar ni banyak cabaran.. 
Bagi seorang pelajar yakni hamba Allah perkara yang perlu dipegang dan diamalkan ialah HABLUN MINALLAH.. HABLUN MINANNAS..

Hubungan sesama Allah perlu dijaga begitu juga hubungan sesama manusia..
Hubungan sesame manusia ni termasuklah dgn ibu bapa,guru2 dan kawan2.. semuanya kita kena jaga..
Kalau kita melakukan dosa kepada Allah, kita boleh memohon keampunan dan segera bertaubat kepada Allah..
Tetapi..
Jika kita melakukan kesalahan dengan manusia, kita msti memohon maaf dengan orang yang kita buat kesalahan kepadanya.. lagi2 hubungan dengan cikgu.

Ok.. ni nak masuk bab doa..


Sentuh je bab berdoa yakni memohon hajat kepada Allah..
Jangan kita berdoa saat exam hampir  but always du’a dari awal lagi..  Berdoalah daripada sekarang agar Allah menjadikan kita di kalangan orang2 yang berjaya..
Bukannya Allah x bagi kalau kita x berdoa last minute..

Tapi bila kita nakkan sesuatu kita mesti besungguh2 meminta.. meminta dengan cara mana sahabat..
berDOA..
Ad Du’a silahul mukmin.. Doa itu senjata orang mukmin..
Di samping kita berusaha ke arah mendapatkan kejayaan..
Selain berdoa lakukanlah segala apa yang Allah perintah dan jauhilah segala yang Allah larang...

Ok.. sekarang bab cinta..
Before that.. Say no to couple..

Cinta Monyet.. budak2 biasalah perasaan ingin disayangi dan menyanyangi..
Tak gitu??
Ana pun mengalami perasaan yang sama but Alhamdulillah ana terhindar daripada budaya couple zaman sekolah..
InsyaAllah.. moga Allah pelihara hati dan perasaan hati kita semua agar tidak terdorong kepada budaya cinta sebelum kahwin..
Sebagai pelajar, cinta monyet perlu dielakkan kerana ia bakal memberi kesan pada diri dan pelajaran kita..
Kalau dah clash meranalah hidup.. makan x kenyang, tidur x lena, mandi x basah n mcm2 lagilah..

Sama2lah kita semua renung-renungkan..
Ok adik2.. 


Semoga sinaran Imtiyaz benar2 menjadi milik antum... 

Ana rasa cukup sekadar ni sahaja coretan ana..
Jazakallah bg sesiapa yang sudi jenguk dan baca.. 
Moga beroleh manfaat..




Wednesday, 30 January 2013

Isu kahwin

Alhamdulillah..
Selawat dan salam untuk junjungan besar Nabi Muhammad SAW..


Pada satu petang..
"Ma... Apa pendapat ma jika anak2 ma ditakdirkan kahwin masa belajar??"
"Apa..?? Dah nak kahwin ke..??"
"Takdelah.. Tapi kak chik tanya kemungkinan yang bakal berlaku je.. hehe.. Biasalah.. anak2 ma kan dah besar.. Contohlah ma.. kalau ade orang masuk mintak kak.. ma dengan abah terima x?"
...Dalam hati.. berani pulak aku tanya soalan ni pada ma.... Masa tu ma ana berubah betul air mukanya..
"Ma bukan apa.. kak dengan kak chik baru je masuk U.. kalau boleh ma nak anak2 ma abiskan dulu belajarnya.. lepas tu kalau nak pikir pasal kahwin.. terserahlah... lagi pon nanti kalau kahwin masa belajar banyak benda nak kena pikir.. tanggungjawab sbgai seorang pelajar,isteri lagi.. nanti mampu ke nak pikul semua tuh?? Kalau nak belajar buat cara nak belajar.."
....Panjang pulak jwpn mak ana bila bab soal kahwin ni....
"Tapi ma.. ramai je orang kahwin masa belajar boleh berjaya.. semuanya atas diri kita..."
"Ye betul.. memang.. Tapi 4 tahun je belajar.. Takkan tak boleh tunggu.. 4 tahun kejap je.. bukannye lame."

Perbualan pada petang tu terhenti kat situ..
Ana rasa ade betulnya jugak pendapat mak ana tu..
4 years only.. Takkan x mampu tunggu?? Am I right??
Kalau zaman sekolah dulu kita sanggup tunggu smpi tamat sekolah menengah..
Takkan yang ni tak sanggup tunggu..
Lagi pun bukannya ade calon lagi..
hehehee..
Saja je nak tengok reaksi ma ana bila ditanya soalan like this...
Soalan cepu mas gitu..
Apa yg ma ana kata.. ana akan ingat... waktu belajar jangan nak pikir bab kahwin..
Tapi kan.. Kadang2 jealous jgk bila ana dgr crite2 dpd kawan yg mak2 dyeorang benarkan kahwin masa belajar.. hehehe..

Tapi takpe.. Kan Ajal Maut~Jodoh Pertemuan Semua Di Tangan Allah Taala..
Jadi muslimah2 jangan risau..
Tapi kita muslimah.. Berusaha dan terus berusahalah terus dan terus menjadi yang solehah..
Jangan ibarat menunggu bulan jatuh ke riba..
Mengharapkan lelaki yang soleh tapi kita kurang berusaha untuk menjadi wanita yang solehah..

Kata2 yang ana amik dri sahabat ana:
Nak jadi muslimah sejati itu susah,mukminah tambah susah,mujahidah juga payah,istiqamah lagi lah payah,namun susah itu takkan ku endah,akan ku gagah,akan ku tabah,demi Allah,demi solehah,kerna akhir pasti indah.. yakni menang atau Jannati..

Tapi sentiasalah berdoa agar mendapatkan yang baik..
Allah sentiasa memberikan yang terbaik untuk hambanya...
"In life Allah does not give u the people u want instead He gives u the people u need, to teach u, to hurt u, to love u and to make u exactly de way u should be.."

Kalau nak mencari cinta..
Carilah cinta Allah dan Rasulullah..
Sebelum kita cuba mengejar cinta manusia yg kita tak tahu yg kita bakal kecewa..
Yup.. kita mengejar cinta Allah dan Rasulullah yang memang kita tak akan kecewa..


Tapi time study.. study.. hargailah peluang dan umur kita sekarang..
Indahnya saat2 belajar di U..
Bahagiakanlah orang tua kita..
Tiada hadiah yang mereka harapkan dari kita kecuali Sebuah KEJAYAAN..

Setakat ini post ana pada kali ni..
Moga bermanfaat dan moga Allah redha..







Monday, 28 January 2013

Ilmu itu manis..

Ilmu itu memang manis dan indah kerana letaknya di dada..
bukan hanya pada buku just read for exam but tidak dihadam dengan elok utk diaplikasikan dalam kehidupan kita..
Nau'zubillahi min zalik..
Al-ilmu fiss sudur laisa fis sutur..
Pepatah arab ada mengatakan : "Ilmu kalau tidak diamalkan ibarat pohon yang tidak berbuah"..
Yakni sebatang pokok yg tidak berbuah yg mana tidak menghasikan buah utk manfaat kepada tuannya dan juga orang lain..
Hidup mesti berpandu dan berlandaskan ilmu dan juga memberi manfaat kepada diri dan juga org lain..
Menuntut ilmu merupakan satu ibadah..
Dan Allah dalam firmannya : "Tidak aku ciptakan jin dan manusia melainkan hanya untuk beribadat kepadaku"..
Ya Allah.. Bantulah hambamu yang hina dan dhoif ini bermujahadah dalam menunutut ilmu..
Amin Ya Rabbal Alamin..
Sudah genap satu semester ana menjadi mahasiswi usim dalam ijazah sarjana muda fiqh dan fatwa..
InsyaAllah.. next sem bi iznillah ana akan tukar course dakwah dan pengurusan..
Pada mulanya ramai asdikok ana yang nasihat agar kekal dalam fiqh dan fatwa dan ada yang menentang kerana apabila ana masuk dakwah nanti susah nak dapat kerja..
Kos fiqh dan fatwa byk peluang kerjanya nanti..
TAPI..
Ana akan tetap dgn keputusan yang ana buat iaitu nak study bukan hanya utk mendapatkan satu pekerjaan yang baik semata-mata tapi utk mendapatkan keredhaan daripada Allah SWT..
Walau ape pon yg kos yg kita amik kalau xdapat keredhaan Allah x guna jugak..
Ilmu yg ana dapat ana harap dapat beriman dan beramal dengannya..
Ana xnak belajar utk mengejar dunia sahaja tapi akhirat ape yang ana dapat..
Nau'zubillah..
Sementara umur masih muda yup manfaat umur kita dengan menuntut ilmu..
Tidak rugi dan tidak akan menyesal..
Ilmulah yang membezakan antara orang yang berilmu dan yang jahil..
TAPI..
Ianya mesti berlandaskan Al-Quran dan As-Sunnah..
Hanya setakat ini yg ana mampu tulis..
Moga bermanfaat utk semua..
Tuntutlah imu dari buaian hingga ke liang lahad..



Monday, 7 January 2013

Man ana..

Alhamdulillah ku panjatkan buatmu Illahi..
Hari ni ana dah merdeka.. hehe..
Merdeka daripada exam (Al-Madhal ila Al-Fiqh wal Al-Fatwa)..
Jeng... jeng.. dan akhirnya..
Tibalah saat-saat yang dinanti-nantikan..
Besok ana akan kembali ke kampung halaman kat Kelantan..
Moga Allah SWT memberkati perjalanan ana agar selamat sampai..
Ya Allah.. rindunyerr ana kat usrati..
rindu kat ma,abah dan adik-beradik ana yang ramai tu..
terutamanya adeq-adeq yg kecik..
Asin,Amad,Anan,Arshad,Aisyah,Una..
Baru sekarang ana dapat rasa perasaan orang yang duduk berjauhan dengan family..
Bahagianya dan tidak sabar rasanya utk pulang..



Ya Allah, hamba berharap kepadaMu agar Engkau memberikan keputusan yg terbaik kpd hamba..
Ya Allah, jadikanlah ilmu yang hamba pelajari selama ini bukan semata-mata utk exam shja..
Tetapi..
Jadikanlah ianya ilmu yang hamba boleh bawa sehingg mati sebagai bekalan di alam sana..
Amin Ya rabbal alamin..

Dulu teringin sangat nak study kat Mesir..
tapi bila dapat halangan daripada family ana t'paksa kuburkan niat ana..

Allah SWT tahu apa yang trbaik buat setiap hambaNya..
Allah takdirkan ana utk belajar di USIM..
Satu anugerah yg tidak ternilai bagiku..

Ya Allah, Engkau teguhkanlah hati ini dalam jihad menuntut ilmu di bumi USIM..

Alihkan pandangan matamu ke arah LAUT, airnya cantik membiru dan penuh dengan ketenangan. Tetapi hanya Allah sahaja yang mengetahui rahsia di dalamnya. Begitu juga dengan kehidupan manusia, riang dan ketawa tetapi hanya Allah yang mengetahui rahsia kehidupannya. Jika rasa kecewa, alihkan pandanganmu ke arah SUNGAI, airnya tetap mengalir biarpun berjuta batu yang menghalangnya. Dan jika rasa sedih,alihkan pandanganmu ke arah LANGIT, sedarlah dan sentiasa ingatlah bahawa Allah sentiasa bersamamu.. 

Tinta dari Qolbi..