Followers

Friday, 22 February 2013

Bicara Siswi Special



Hari Jumaat merupakan penghulu segala hari..

Hadis Rasulullah SAW yg diriwayatkan Abu Hurairah berkenaan peghulu hari, bermaksud: " Jumaat dinamakan sebagai 'Sayyidul Aiyam' iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari)


Jom baca al-Kahfi jugak kawan-kawan..

Daripada Umar berkata: Nabi SAW telah bersabda: "Sesiapa yg membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat maka bersinarlah cahaya daripada bawah kakinya hingga ke langit. Untuknya cahaya di hari kiamat dan diampunkannya antara dua Jumaat." 
Hadis Riwayat Ibnu Katsir...

Kat USIM biasanya akan ada bicara siswi pada setiap hari jumaat.. 
Hari ni special punyer bicara siswi..



Syukur kepadaMu Illahi dan selawat kepada Junjungan besar Nabi Muhammadad SAW ku panjatkan..
Alhamdulillah... ari ni jugak dapat menghadirkan diri di majlis ilmu iaitu Bicara Siswi yg menenangkan dan mendamaikan jiwa dan hati yg resah dan kosong ini dengan alunan lagu-lagu nasyid...
Ketenangan dan kedamaian yg ku rasakan ini sangat bermakna.. 
Ramai siswi yg hadir dan memenuhi DKF 2.1 FPQS..
Yelah... ni first bicara siswi dalam semester baru..
Semua rindu kat Bicara Siswi..

Wah.. Special tol bicara siswi hari ni after majlis dibuka dengan ummul furqan al-Fatihah dan asma al husna
 ada persembahan istimewa dari akak-akak MPP..
Terbaiklah MPP..
Akak-akak MPP banyak bagi semangat kat adik-adik terutamanya tentang turun naiknya result.. 
Bagi yg naik resultnya kekalkan.. yg turun pulak jgn berputus asa usaha lagi..
Ada hikmah di sebalik semua yg berlaku..
So.. la tahzan.. 


Antara kata-kata yang membuatku tertarik dari akak MPP  iaitu manfaatkan ruang-ruang yang ada.. kita datang kat USIM ni bukan untuk belajar je..
Jadi tak semestinya sibuk tak boleh berjaya.. 
Kadang-kadang kalau kita fikir Adakah Masa Kita Berkat? Sibuk tidak menjadi penghalang untuk berjaya sebab kalau sibuk kita tidak akan ada masa untuk melakukan perkara yg tidak berfaedah..
Nilah antara kata-kata yg ana suka.. hehe
So kawan-kawan manfaatkanlah masa kita dengan mengisinya dengan majlis ilmu dan perkara2 berfaedah yg lain..

Selepas kata-kata semangat dari akak-akak MPP.. dyeorg suruh kiteorg pejam mata dan pandang belakang.. 
Lepas bukak mata je.. 
Jeng-jeng..
Lebih kurang macam nilah kek coklatnya..
Kek coklat yang terhidang depan mata kiteorg.. 
Terharunya.. Nilah yg special dyeorg ckp.. 
Alhamdulillah.. dapat jugak merasa kek yg akak-akak buat.. 
Seorang demi seorang disuap.. 
Memang special.. Selapas kek disuap maka tamatlah acara untuk hari ini.. 
InsyaAllah.. bicara siswi setiap hari jumaat.. jgn lupa tau kawan-kawan... 

Akhir kalam..
Jadikanlah dunia ini medan untuk beramal. Hidup di dunia hanya sekali sahaja. Ahli hukama ada berkata, " Dunia adalah tempat beramal tiada balasan, dan akhirat adalah tempat balasan tiada amal. Oleh itu beramallah kamu di tempat yang tiada balasan semoga kamu berbahagia di tempat yang tiada amal."

Orang beriman tidak mengenal letih, putus asa dan kecewa dalam melakukan kebaikan dan meninggalkan kejahatan. Dunia tempat bekerja bukan tempat rehat. Oleh itu kita mesti gigih melaksanakan amal soleh, memperbanyakkan amal ibadah, meningkatkan ilmu fardu ain dan menyampaikannya, berdakwah dan berjihad di jalan Allah s.w.t.

Semoga apa yg dikongsikan ini mendapat redha dan kalian mendapat manfaat..










Wednesday, 13 February 2013

Khas buat adik-adik STAM


Alhamdulillah.. dah sampai pun kampung selepas menempuhi perjalanan dgn menaiki tren selama
 9 jam..
Balik je kampung hujan.. Tapi hujan tu Rahmat dari ALLAH.. Jadi kita jangan bersungut..


Setiasalah menjadi orang yang mensyukuri dengan segala nikmat dan rahmat dariNYA..

Apa ye yang ana nak kongsi pada kali ini..
Ana ni jenis orang yang tak boleh duk diam.. balik je kampung ade je kerjenye yang nak dibuat..
Hehe.. buat2 sibukkan dirilah kononnya.. 
Kalau ana duk diam je ana akan rasa kosong.. kosong..

Satu hari ana dapat mesej daripada seorang rakan yg menyuruh ana dan rakan2 yang lain pergi ke sekolah menengah ana dahulu..
Wah.. masa tu gembiralah coz orang yg suka busykan diri dapat 1 kerja gitu..
Tapi ana pikir.. Apa yang nak dibincangkan.. mcm formal je.. ermmm…
Xpe2.. tunggu punyer tunggu sampailah hari tersebut..
Rupe2nyer ustazah kiteorg nak Persatuan Tingkatan Enam 2011 (PERTINAM 11) mengadakan 1 program utk budak2 form 6 yg akan amik STAM pada taun ni..

Taun lepas result STAM menurun..  Ustazah xnak bdk2  STAM 2013 rase down dengan pencapaian sekolah past year so kiteorg kene bt 1 program like mentor mentee lah lebih kurang..
Kononnya result STAM 2011 gempaklah gitu.. tapi gempakkah???
Ermmm.. tibe2 terlintas kt hati layakkah aku untuk menjadi mentor???
Layakkah aku???

Rabbi yassir wala tuaasir ya karim..
Ya Allah, permudahkanlah segala urusan hamba jangan sukarkannya..
LAYAK atau TIDAK LAYAK??

Bukan itu yang menjadi masalahnya… Yang penting, nasihat ana buat diri ana..
ALAWIYAH.. kau kena lakukan yang terbaik.. jgn kau pandai ckp je kat budak2 ni tapi kau juga mesti menjadi mentor buat diri kau sendiri… Usaha dan jgn pertikaikan layak atau x??
InsyaAllah, program akan berlangsung pada 13 FEB..

Menjadi seorang pelajar ni banyak cabaran.. 
Bagi seorang pelajar yakni hamba Allah perkara yang perlu dipegang dan diamalkan ialah HABLUN MINALLAH.. HABLUN MINANNAS..

Hubungan sesama Allah perlu dijaga begitu juga hubungan sesama manusia..
Hubungan sesame manusia ni termasuklah dgn ibu bapa,guru2 dan kawan2.. semuanya kita kena jaga..
Kalau kita melakukan dosa kepada Allah, kita boleh memohon keampunan dan segera bertaubat kepada Allah..
Tetapi..
Jika kita melakukan kesalahan dengan manusia, kita msti memohon maaf dengan orang yang kita buat kesalahan kepadanya.. lagi2 hubungan dengan cikgu.

Ok.. ni nak masuk bab doa..


Sentuh je bab berdoa yakni memohon hajat kepada Allah..
Jangan kita berdoa saat exam hampir  but always du’a dari awal lagi..  Berdoalah daripada sekarang agar Allah menjadikan kita di kalangan orang2 yang berjaya..
Bukannya Allah x bagi kalau kita x berdoa last minute..

Tapi bila kita nakkan sesuatu kita mesti besungguh2 meminta.. meminta dengan cara mana sahabat..
berDOA..
Ad Du’a silahul mukmin.. Doa itu senjata orang mukmin..
Di samping kita berusaha ke arah mendapatkan kejayaan..
Selain berdoa lakukanlah segala apa yang Allah perintah dan jauhilah segala yang Allah larang...

Ok.. sekarang bab cinta..
Before that.. Say no to couple..

Cinta Monyet.. budak2 biasalah perasaan ingin disayangi dan menyanyangi..
Tak gitu??
Ana pun mengalami perasaan yang sama but Alhamdulillah ana terhindar daripada budaya couple zaman sekolah..
InsyaAllah.. moga Allah pelihara hati dan perasaan hati kita semua agar tidak terdorong kepada budaya cinta sebelum kahwin..
Sebagai pelajar, cinta monyet perlu dielakkan kerana ia bakal memberi kesan pada diri dan pelajaran kita..
Kalau dah clash meranalah hidup.. makan x kenyang, tidur x lena, mandi x basah n mcm2 lagilah..

Sama2lah kita semua renung-renungkan..
Ok adik2.. 


Semoga sinaran Imtiyaz benar2 menjadi milik antum... 

Ana rasa cukup sekadar ni sahaja coretan ana..
Jazakallah bg sesiapa yang sudi jenguk dan baca.. 
Moga beroleh manfaat..